maanantai 12. maaliskuuta 2018

Mitä useampi kokki...

... sen huonompi soppa, menee vanha sananlasku. Sama pätee, jos keittiössä häärää yksi kokki, jolla on monta rautaa tulessa yhtäaikaa. Mitä tulee, kun tekeillä on riisipuuro karjalanpiirakoita varten, perunarieskat edellisen päivän jämämuusista ja lasagne. Jos ei muuta, niin ainakin hirmuinen sotku. Puurokattila meinasi pariin otteeseen palaa pohjaan, lasagnen maitokastike hieman jopa paloikin. Jauhelihakastikkeesta jäi joku oleellinen mauste puuttumaan, mutta suolaa oli senkin edestä.




Karjalanpiirakkataikinakaan ei onnistunut ihan niin kuin piti, tai niin luulin. Mutta piirakka-aihioiden kaulitseminen sujui heti paremmin, kun huomasin ottaa oikean pulikan käyttöön. Eli pulikalla ja pulikalla on eroa. Parempi pulikka on puuseppä-pojan tekemä, oman mumminsa (karjalanpiirakkamestarin) ohjeiden mukaan tehty. Vähänhän piirakoista tuli eri kokoisia, mutta mitäs tuo sitten haittaa. Samalta eli herkulliselta ne kuitenkin maistuu.




Ja jottei hommassa ihan helpolla pääsisi, pitihän se vielä lopuksi yksi siemennäkkärikin laittaa uuniin.  Tosin sekin kärähti, jäi uuniin vähän liikaa lämpöä piirakoiden jäljiltä. Seuraavana aamuna tein uuden näkkärin ja siitäkin unohtui suola kokonaan. Ehkä joskus olisi hyvä vain jättää hommat tekemättä, mutta kun ne piirakat on ollut mielessä jo useamman viikon, ja tarviihan perheelle ruokaa tehdä, ja siemennäkkäri on vaan niin hyvää... Kauhulla odotan torstaita, kun talo täyttyy vaatekutsuille saapuvista naisista. Pitäisiköhän luottaa kaupan valmiisiin tarjottaviin vai olisiko se huono onni kokeiltu nyt viikonloppuna?


Kumpi on se parempi pulikka?

30 kommenttia:

  1. Teillä on tehty aivan ihania karjalanpiirakoita ja kaikkea muutakin. Piiraiden teko ei ole mitään helppoa ja saada niistä vielä malliltaan hyviä on jo juttu sinänsä. Mun tytär teki tattarijauhoista karjanlanpiirakoita. Oli hyviä maultaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Karjalanpiirakoiden teko helpottuu mitä enemmän niitä tekee. Eikä pitäisi päästää taukoja liian pitkäksi, niin kuin itsellä aina käy. Kaupan piirakat ei kyllä ole ollenkaan hyviä verrattuna itse tehtyihin, mutta joskus niihinkin tulee sorruttua.

      Poista
  2. Moniajo on yllättävän hankalaa.
    Omatekoiset karjalanpiirakat ovat niin ihania. Minä en osaa enkä viitsi, mutta kyllähän tässä alkaa karjalanpiirakkahimo nousta aikamoisiin lukemiin kuviasi katsoessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moniajopa hyvinkin 😂

      Mulla on edesmenneen anopin ohjeistus piirakoiden tekemiseen ja isommat lapset ovat kasvaneet mummin piirakoilla, joten pakkohan niitä on ollut opetella tekemään. Ja maku on kyllä kaiken vaivan arvoista.

      Poista
  3. Itsetehdyt piirakat ja rieskat ovat ihan suussasulavia ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaikki itsetehdyt leivonnaiset on ihania, paitsi jos sattuu köymään pieni äksidentti ja tapahtuu jonkinasteista palamista...

      Poista
  4. Mä olen käräyttänyt kotitekoista mysliä, ja se kyllä harmitti. En ole sen koommin sitä tehnytkään.

    Sähän olet oikea leipuri Hiiva! Kyllä sun perheen kelpaa...
    Muiskuja <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmasti harmitti, mutta ei kun uutta putkeen. Kotitekoinen mysli voittaa varmasti kaupan myslit ihan kuus nolla.

      Leipuri Hiivasta en tiedä, mutta leipominen on vaan niin kivaa 😘

      Poista
  5. Oot mun hero, kun osaat tehdä karjalanpiirakoita! Mun (alkujaan karjalainen) mummini leipoi niitä peltitolkulla, kun olin lapsi. Muistan vieläkin, miten ihania ne olivat, ja sellaisia ei mistään kaupoista saa...

    Ihanaa viikkoa! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hero 😘😘

      Edesmennyt ex anoppi, jolta piirakoiden tekemisen olen enemmän ja vähemmän oppinut, oli myöskin karjalainen. Ja piirakoiden paistaminen aloitettiin käytännössä katsoen aamuyöllä ja piirakoita tuli peltikaupalla. Kyllä niitä sitten aina löytyikin pakastimesta lapsenlapsille ja vähän muillekin maisteltavaksi.

      Poista
  6. Oi, kunpa osaisin tehdä itse karjalanpirakoita. Ne on niin herkkuja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Loppujen lopuksi helppoa hommaa, vaatinee muutaman harjoittelukerran. Lämpöisesti suosittelen kokeilemaan 😊

      Poista
  7. Veikkaisin oikeanpuoleista siksi paremmaksi pulikaksi, ja jos onnistun arveluistani huolimatta veikkaamaan väärin, niin siinä tapauksessa meiltäkin löytyy vaan niitä huonompia peräti kaksin kappalein :). (En muuten edes tiedä, miksi ihmeessä mulla on ne pulikat. Olen saattanut ne itse puuseppäopiskelujeni aikana tehdä, oikein muuta en keksi, koska piirakkataikinaa niillä en ainakaan ole kaulinnut, se on varmaa :)).

    Noilla sun ihanan rapean näköisillä piirakoilla pystyisin helpostikin syömään itseni ihan turvoksiin :D. On ne vaan niin hyviä, että senkin uhalla, että riisipuuro ei mun mahalle sovi, en voi piirakoita välttää, jos vaan jossain on tarjolla.

    Onnistuineita vaatekutsuja <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja arvasit väärin 😂 Oikeanpuoleinen on kaupasta ostettu, eikä sillä piirakkataikinan kaulitseminen tahdo onnistua mitenkään. Ennemmin kaulin vaikka tavallisella kaulimella. Mysteeri-pulikoita teillä siis...

      Itsetehdyt piiraat ja vieläpä ihan tuoreeltaan on kyllä jotain todella hyvää. Saa siinä vatsanväänteitä yks jos toinenkin, kun helposti tulee vedettyä överit.

      Poista
  8. Minusta nuo karjalanpiirakat näyttävät ihan täydellisiltä. Olisiko tuo tasainen pulikka se parempi?
    Tietty teet itse tarjottavat, ei varmasti enää mikään mene vikaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tottahan kuviin valitaan ne kauniit yksilöt 😊 Ei vais, kyllähän noista ihan nättejä tuli, vaikka osa on vähän isompia, osa vähän pienempiä eli niitä sopivan kokoisia.

      Kiitti Outi tsempeistä. Kai mun on vaan uskallettava leipoa tarjoilut kutsuille itse. Jospa se huono karma liittyi vain tuohon viikonloppuun.

      Poista
  9. No hei oletpa ollut ahkera ja nuo piirakat näyttää täydellisen fantastisilta. Ei ole itsetehdyn karjalanpiirakan voittanutta!

    Kivaa viikon jatkoa Tuija <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joskus sitä yllättää itsensäkin ahkeroimalla. Aina tosin ajatus ja tekeminen ei kulje ihan täysillä käsi kädessä, joten voi tulla sutta ja sekundaa. Itse tehdyt karjalanpiirakat on muuten lähes suurinta herkkua, onhan se sen verran harvinaista herkkua.

      Poista
  10. Kyllä noi piirakat ovat ainakin niin herkullisen näköisiä. Omatekoset ovat todella hyviä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kyllä nämä piirakat maussa anopin piirakoille pärjää. Ulkonäkö tai se tasalaatuisuus onkin sitten toinen juttu.

      Poista
  11. Wau että olet tehnyt piirakoita. Osaisinpa minäkin. Joskus olen saanut tuollaisia itse tehtyjä ja ne olivat kyllä niin hyviä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt ei muuta kuin tekemään. Mä voin laittaa sulle vaikka ohjeen tulemaan, siis takuuvarman ohjeen.

      Poista
  12. Monenlaista herkkua olet leiponut ja kokannut! Itsetehdyt karjalanpiirakat ovat tosi hyviä. Mukavaa alkanutta viikkoa! P.s. blogissani on käynnissä kiva messulippuarvonta:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joskus sitä saa aikaiseksi vähän enemmän sekä valmista että vähän sinne päin tulosta. Ja kiitti arvontavinkistä, täytyykin tulla kurkkaamaan.

      Poista
  13. Oi ihanan näköisiä! Kyllä mulle kelpaisi, etenkin itse tehdyt rieskat on vaan niin hyviä <3

    VastaaPoista
  14. Rieska on kyllä tuoreena herkkua. Harmi vaan, kun ei vaan pysty syömään kerralla kaikkea, eikä ne sitten seuraavana päivänä ihan yhtä herkullisia ole. Tai kyllä ehkä pystyisikin syömään, mutta olo on sen jälkeen kaikkea muuta kuin mukava.

    VastaaPoista
  15. Mitä ihmettä sä nyt urmutat Tuija, noin kauniita piirakoita saa kuule hakea! Ihania ja herkullisia takuu varmasti, tunnen ihan tuoksun tänne ruudun toiselle puolelle asti. Milloin pääsis maistelemaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sari 😊 Tuohon kuvaan tuli kyllä todellakin valittua parhaimman näköiset päällimmäiseksi. Mutta onneksi maku ratkaisee, kun omiin tarpeisiin tuli. Lupaan tehdä uuden satsin heti, kun tuut. Täällä mä oon päivät pitkät kotosalla, tervetuloa!

      Poista
  16. Täydellisen näköisiä piirakoita!!
    Meilläkin oli ajatuksissa kokeilla tehdä piirakoita ensimmäistä kertaa, kun ne ei niin vaikeita olekaan, mitä voisi kuvitella. Meillä ei vaan ole oikeaa kaulinta tai pulikkaa, mutta eiköhän se onnistu tavallisellakin kaulimella jotenkuten. Ihanaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ne vaikeita ole, suht suuritöisiä toki, etenkin jos paljon tekee. Ja puuron keittohan ottaa oman aikansa. Varmasti onnistuu tavallisella kaulimellakin. Jotkut kaiketi kaulivat taikinan ensin levyksi, ja ottavat siitä muotilla piirakkapohjia. Ja jos oikein innostuu piiraiden paistamisesta, kannattaa hyvä pulikka etsiä.

      Poista

Kiitos, kun jaksoit kommentoida :). Kommenttisi ilahduttaa tosi paljon!